Gürcü mətbəxi deyəndə ağıla ilk gürcü şərabı gəlir. Dünya şərab istehsalı üzrə ilk 20-liyə daxil olan ölkədə şərab həvəskarları üçün xüsusi turlar təşkil olunur və hətta bəzən turlar Azərbaycan və Gürcüstan şərabçılıq zonalarını birgə əhatə edir. Deyirlər, gürcü şərabını yaxşı edən Qafqazdan süzülmüş mineral sudur. Mineral su ilə qidalanan torpaqda yetişən üzümün dadı və ətri bu şərablardadır. Gürcüstana gəzməyə getməyi sevən azərbaycanlılar adətən qayıdanda gətirdikləri hədiyyələr sırasında şərablar üstünlük təşkil edir. Bəs, Gürcüstandakı 500-dən çox şərabın içindən hansıları almaq məsələhətdir, sizin üçün araşdırdıq.
Ağ və quru şərab: "Tsinandali", "Gurjaani" "Rkatçiteli"
Şərabın adı onun istehsal edildiyi yaşayış məntəqəsinin adından gəlir. Brendin 10 qızıl və 9 gümüş mükafatı var. Tsinandali 19-cu əsrdə yerli sakinlər tərəfindən evdə hazırlanıb. Lakin içki populyarlıq qazanandan sonra kütləvi istehsal üçün bütöv bir fabrik açmaq lazım gəlib. Yeri gəlmişkən, bu müəssisə bugün də açıqdır, turistlər mütəmadi olaraq buranı ekskursiya kimi ziyarət edir və birbaşa istehsalçının ən yaxşı şərablarından birini dadmaq imkanı əldə edirlər.
Gurjaani isə 9 gümüş və 1 bürünc medalı alıb. İçkinin köhnə və gizli reseptlə hazırlanmasına baxmayaraq, onun Avropa ölkələrində analoqu var. Bununla belə, hətta burada şüşənin gürcü mənşəli olduğunu tanımağa kömək edəcək bir neçə fərqləndirici xüsusiyyət var. Məsələn, istehsal zamanı yalnız üzümdən diqqətlə sıxılan şirə ilə mayalanır, yalnız palıd çəlləklərində 3 il saxlanılır. Ağ şərab qırmızı şərabdan daha baha olduğundan bu çeşidlər şərabçıların ciddi nəzarəti altında hazırlanır. Rkatçiteli isə sovet dövründə istehsal olunmağa başlayıb və indi də sevilir.
Tibaani - ağ süfrə şərabı
Şərabın əsas xüsusiyyətləri onun orqanoleptik xüsusiyyətlərindədir: tünddür, bir qədər yağlıdır, bir az məxmərdir. "Tibaani" butulkanın üzərində parlayan qızıl medala həqiqətən layiqdir. Şərab yalnız qədim reseptə əsasən hazırlanır, əsasən Gürcüstan ərazisində tapıla bilən çox nadir növlərdən istifadə edilir. Digərlərindən fərqli olaraq, bu şərabın kəhrəba rəngi var. Yumşaqlığı və yüngül dadı ilə seçilir. 1948-ci ildən istehsal olunur.
Qırmızı quru şərablar (vintage): "Teliani" – süfrə sortu
Bu gün o, haqlı olaraq bazarda lider mövqe tutur. Şərab həm işgüzar görüşlər, həm də romantik şam yeməyi üçün idealdır. Tünd rəngi, həmçinin zəngin yumşaq dadı ilə seçilir. Yarandığı bölgənin (Tellian vadisində) xüsusiyyətlərinə görə tanınan bənövşəyi rəngi var. Yeri gəlmişkən, Gürcüstanda şərabın köhnə reseptlər əsasında istehsal olunmasına baxmayaraq, bu çeşid ölkəyə 19-cu əsrdə əcnəbilər tərəfindən gətirilib. Bu gün şərab beynəlxalq sərgilərdə 4 qızıl və 6 gümüş medal qazanıb.
"Napareuli" - qırmızı şərab
Yeri gəlmişkən, bu markanın şərabı həm ağ, həm də qırmızı ola bilər. Bununla belə, 6 qızıl medalı olan ikinci variant dəyərli sayılır. Qırmızı çox uzun və maraqlı bir tarixə malikdir, o, 1860-cı ildən istehsal edilir. Bərəkətli və mülayim iqlimi ilə məşhur olan Kaxeti torpaqları vətəni hesab olunur. Nar rənginə malikdir, ətri şirin və yüngüldür. Quzu ətindən hazırlanmış yeməklərə əlavə kimi idealdır. Gürcüstanda da bu şərabı pendir ilə yemək adətdir.
Kvareli - quru qırmızı şərab
İki məşhur üzüm sortunun əsasında hazırlanır: Saperavi və Budeşuri. İçki nadir və kolleksiya hesab olunur, çoxlu sayda yüksək mükafatlara malikdir. 1966-cı ildən buraxılır. Bu şərabın istehsalı çox vaxt və səy tələb edir. Reseptə uyğun olaraq hər 3 saatdan bir əl ilə qarışdırılır. Qurudulmuş meyvələrin əlavə edilməsi səbəbindən içki meyvəli bir rəngə malikdir. Gürcüstanın bahalı və premium şərablarından biri hesab olunur.
"Mukuzani" - ən yaxşı quru şərab
Şərabın əsas xüsusiyyəti onun istehsal mərhələsindədir. Üzüm salxımları bütövlüyünü pozmamaq üçün əl ilə yığılır. Gilələr dəstələrdən ayrıldıqdan sonra qalıqlar xüsusi çənlərə göndərilir, burada içki +20 dərəcə temperaturda saxlanılır. Bu reseptə görə, şərab 150 ildən çoxdur ki, hazırlanır. Mukuzaninin çoxlu sayda mükafatı var, buna görə də gürcü şərabçılığının qürurudur. Dadı haqqında danışarkən ayırd edə bilərik: onun tanıdan yaqut çalarları, gavalı və albalı dadı var.
Məşhur "Saperavi"
Bu şərab əlverişli qiyməti və çox yüngül dadı ilə seçilir. Əsas xüsusiyyət ondan ibarətdir ki, üzümün sortu iddiasızdır, yəni onu hər yerdə yetişdirmək asandır, buna görə də kiçik şatoların sahibləri onu turistlərə özləri satırlar. Belə şərabı almazdan əvvəl pulsuz sınaqdan keçirə bilərsiniz. Şərab resepti 1880-ci ildən məlumdur. Dad xüsusiyyətləri: böyürtkənin parlaq dadına malikdir, şərabın quruluğu onun "qocalmasından" asılı olacaq.
Qırmızı yarı quru şərablar: "Pirosmani", "Barakoni"
Hər ikisi də gürcü şərabçılığının incisidir. Pirosmani tünd rəngə və uzun, qalıcı bir dada malikdir. Barakoni iki üzüm sortunun əsasında istehsal olunur: Alexandrouli və Mujuretuli. Dad xüsusiyyətlərini xatırlamaq çox asandır: bənövşəyi çalarları və yüngül bir dad var. Qiymətləri sərfəlidir.
Ağ kəmşirin gürcü şərabları
Bu şərablara əsasən qadınlar üstünlük verir. Bir qayda olaraq, içki şokolad və meyvələr birlikdə içilir. Xanımların ürəyini fəth edəcək bir neçə optimal brendi vurğulamağa dəyər.
"Alazani Vadisi" - şərabın başını "gicəlləndirəcək". "Tvishi" - kəhrəba rəngindədir, meyvə qoxuludur. "Tetra" - xoş bir şirinliyə və saman rənginə malikdir. Fərqlənməyə görə bir neçə gümüş medala malikdir. "Chkhaveri" - sitrus dadına malikdir. "Savane" - tanınan bir ləzzəti və zəngin dadı var. "Axmeta" - qızılı rəngə və xoş çiçək dadına malikdir. Yalnız soyudulmuş şərab vermək adətdir. Ağ gürcü şərabları zərif ətri ilə seçilir, ona görə də onları kristal şüşələrdən içmək adətdir. Şərabın çox isinməməsi dəstəi olan qablardan istifadə edin.
Qırmızı kəmşirin şərablar
Daha çox gənc xanımlar üstünlük verir, romantik bir axşam üçün idealdır, ət yeməkləri ilə yaxşı gedir. Xvançkara - zərif və xoş bir dadı var. İsti yay axşamı üçün mükəmməldir. Kindzmarauli - yetişmiş üzümlərin asanlıqla tanınan bir ləzzətinə malikdir. Dadı məxmər və dərindir. Axasheni - gözəl nar rənginə malikdir. Ən çox Axasheni ərazisində istehsal olunur, digər istehsal yerləri qeyri-qanuni sayılır. Ocaleşi - 90 ildir istehsal olunur. Ən vacib nüans odur ki, üzüm çox nadirdir, ildə yalnız 3 ton salxım yığıla bilər. Usakhelauri - nadirliyi ilə seçilən eyniadlı üzüm sortundan hazırlanır, 50 ildən artıqdır ki, satış lideridir. Piquancy - haqqında danışarkən, burada moruqdan sonrakı dad haqqında demək yerinə düşər, açıq bir şirinliyə malikdir. Alazani Vadisi - reseptdə bir anda bir neçə nadir üzüm sortunu tapa bilərsiniz. Dadı məxmərdir, sonrakı dadı uzun və ədviyyatlıdır.
Gürcüstanın tünd və desert şərabları
Təcrübə göstərir ki, kişilər yaxşı şərabı qadınlardan az sevmirlər. Bununla belə, onları yüngül meyvəli çalarlar ilə təəccübləndirmək çətindir. Güclülər üçün hər hansı bir şam yeməyini işıqlandıracaq uyğun markaların siyahısını seçə bilərsiniz.
Anaga - bu brendin əsas xüsusiyyəti ondan ibarətdir ki, yığılmış ağ üzümlər günəşdə palıd çəlləklərə qoyulur. Yaranan şərab dərin kəhrəba rənginə malikdir. Ona xas büzüşmə qabiliyyətinə malikdir. Kardanaxi - port şərabının növünə aiddir, beynəlxalq sərgilərdə 8 qızıl medala malikdir. Yeri gəlmişkən, şərab çənlərdə ən azı 2 il yaşlanır, içki nə qədər uzun müddət saxlanılırsa, onun dəyəri bir o qədər baha olacaq. Kolxeti - port şərabına da aiddir. Əsasən ağ üzümdən hazırlanır, digər növlərdən fərqli olaraq, dadı kifayət qədər yüngüldür. Saamo - desertə aiddir. Vintage şərabı isə əsasən Rkatsiteli əsasında hazırlanır. Heç bir şeylə qarışdırıla bilməyən zəngin bir bal dadı var. Yerli şərabçıların xəbərdarlıqlarına baxmayaraq, şərab əslində cəmi 17 dərəcəyə malikdir. Salkhino - daha çox Isabella əsasında hazırlanmış içkilərə aiddir və ən azı 3 il saxlanılmalıdır. Bu çeşid şokolad dadı ilə xarakterizə olunur. Xıhvi – desert şərablarının növünə də aiddir. Yeri gəlmişkən, şərabın tündlüyü 15 dərəcəyə güclə çatır. Siz onu yüngül bal tonu və muskat qozunun ətri ilə tanıya bilərsiniz.
Nəticə
Gürcüstanda yerli əhali ağ şəraba üstünlük verir. Gürcüstanda şərab bir növ ənənədir, ona görə də ən yaxşı və dadlı şərabları yalnız yerli sakinlərdən almaq olar. Şəhərdə qalsanız, ilk növbədə, ən yaxşı markaların satıldığı xüsusi mağazalar axtarmaq lazımdır. Gürcü şərablarının bütün markaları xüsusi və unikal deyil. Xoşagəlməz vəziyyətə düşməmək üçün içkinin hansı üzümdən hazırlandığını sommelierlə yoxlamaq məsləhətdir. Üstəlik, burada içkinin tündlüyündə istehsal texnologiyası mühüm rol oynayır. Şərab qızmar günəş altında dəmlənibsə, onun yüngüllüyünə etibar etməməlisiniz. Güclü gürcü şərabları asanlıqla 22 dərəcə çata bilər, buna görə də aldadıcı yüngüllüyünə baxmayaraq, içkidən sui-istifadə etməyin.
Həmişə gəzməkdə!
AviaTravel