Kofeniz hansından olsun? Dünyanın ən populyar -10 QƏHVƏ NÖVÜ

Kofeniz hansından olsun? Dünyanın ən populyar -10 QƏHVƏ NÖVÜ

Bir çoxumuz üçün qəhvə günə başlamağı asanlaşdıran "yanacağa" və ya ən xoş fasilə və söhbətlərimizi müşayiət edən bir içkiyə çevrilib. Zaman keçdikcə hər birimiz çoxlu qəhvə növlərini kəşf etdik. Qəhvə istəyəndə Americano, Mocha, Espresso, Ristretto və ya Macchiato seçməkdə bəzən qərarsız oluruq. Qəhvə növlərinin tərkibini, hansının xoşumuza gəldiyini, hansının südlə, hansının su ilə hazırlandığını kəşf etsək də, bir çoxumuz hələ də qəhvə növləri və xüsusiyyətləri, bu qəhvələrin hansı ölkədən gəldiyi barədə məlumatlara malik deyilik. Qəhvə içənlər üçün məşhur kofelərin xüsusiyyətlərini təqdim edirik. 

1-Espresso

Espresso

  • Espresso - İtaliyaya xas olan qəhvə növüdür.

Səhərlər yuxunuz gələndə qəhvə içərək oyanan birisinizsə, Espresso artıq tanış olduğunuz qəhvələrdən biri olmalıdır. Çünki İtaliyaya xas olan bu dadlı qəhvə növü çox güclü olması ilə digər qəhvələrdən fərqlənir. Milliqramında həddindən artıq yüksək miqdarda kofein olan bu qəhvənin adının təzyiq mənasını verən “press” və ya sürətli mənasını verən “Express” sözündən gəldiyi düşünülür. Qəhvənin ən güclü növlərindən biri olduğu üçün hər kəs tərəfindən sevilməyən espresso süd və ya ətirli şərbətlərlə yumşaldılaraq müxtəlif növ qəhvələrin hazırlanmasında əsas kimi istifadə edilir. 

2-Americano

Americano

  • Americano - adından da göründüyü kimi, Amerika Birləşmiş Ştatlarından gələn bir qəhvə növüdür.

Espresso sizin üçün çox güclü qəhvə növüdürsə və siz qara qəhvə içməyi sevirsinizsə, Americanonu tez-tez istifadə edəcəksiniz. Tarixi amerikalıların İkinci Dünya Müharibəsini qazanaraq İtaliyaya getdiyi dövrə qədər uzanan bu qəhvə, Amerika əsgərlərinin Espressonu çox güclü hesab etdikləri üçün su ilə qataraq qəhvə içmələri nəticəsində tapılıb. Espresso ilə eyni kofein nisbətinə malik Americano, milliqramında daha az kofein olduğu üçün daha yumşaqdır. Bu cür qəhvə hazırlamaq istəyirsinizsə, əvvəlcə Espresso hazırlamalı və sonra ona Espresso qədər su əlavə etməlisiniz. Bir sözlə, Americano su və Espresso ilə birə-bir nisbətdə hazırlanır. 

3-Cafe Latte

Cafe Latte

  • Cafe Latte - Espresso kimi, Caffe Latte də italyanlara xas olan qəhvə növləri arasındadır.

Südlü qəhvəni sevən birisinizsə, Cafe Latte haqqında vacib məlumatları öyrənməyi xoşlayacaqsınız. İtalyanca süd mənasını verən latte, xüsusilə səhər yeməyində çox qəbul edilən bir qəhvə növüdür. Latte hazırlayarkən süd çubuqla qarışdırılaraq 71°C-yə qədər qızdırılır və süd bu temperatura çatdıqda onun qızdırıldığı qab bir neçə dəfə yerə vurulur. Beləliklə, südün içindəki hava qabarcıqları ayrılır və kofe süd köpüyündən ayrılmadan süfrəyə verilir. Adətən köpüklü südə bir shot Espresso əlavə etməklə hazırlanır. Başqa sözlə, Espresso əsaslı qəhvə növləri arasındadır. İstifadə edilə bilən şəkərli bir içki olduğu üçün südsüz q'bul edilir. İncə uzun stəkanda təqdim edilən Cafe Latte, bütün dünyada ən çox istehlak edilən qəhvə növlərindən biri kimi önə çıxır. 

4-Cappuccino

Cappuccino

  • Cappuccino - Yuxarıdakı digər qəhvələrin əksəriyyəti kimi, Cappuccino da İtaliyaya xas bir qəhvədir.

Kapuçino həm mənşəyinə, həm də tərkibinə görə Cafe Latte-yə bənzəyən bir qəhvə növüdür. İki qəhvə arasındakı ən əhəmiyyətli fərqlər südün miqdarı və köpüklərin qalınlığıdır. Cappuccino köpüyü daha qalın və daha yapışqan olsa da, Latte-nin daha incə bir köpüyü var. Həmçinin, Cafe Latte 250 ml-lik stəkanlarda, Cappuccino isə 150 ​​ml-lik kiçik stəkanlarda verilir. Kiçik demişkən əlavə edək ki, bu qəhvənin adı "kiçik baş" deməkdir və kiçik başı qəhvəyi örtən süd köpüyü təsvir edir. Bu növ qəhvənin hazır olması üçün südü ən azı 2-3 sm köpükləndirmək lazımdır. 

5-Flat White

Flat White

  • Flat White - Avstraliyaya xas içki olsa da, hazırda bütün dünyada istehlak olunur.

Bu qəhvə çeşidi ilə bağlı hansı ölkənindir sualına Avstraliya deyə cavab versək də, Flat White, avstraliyalılar və Yeni Zenlandiyalılar arasında paylaşılmır, hər iki ölkə sahib çıxır. Lattenin yüngül içki olduğunu düşünən okeanlılar dünya qəhvə ədəbiyyatına double shot Espresso və Flat White gətiriblər. Flat White-ın yaranması ilə südsüz qəhvə içə bilməyən, lakin Cappuccino və Latte-dəki qəhvə nisbətindən qane olmayan insanlar özlərinə ən uyğun qəhvə növünü tapa bildilər. Əslində klassik ölçü olan bu içki 2 dəfə artıq Espresso ilə hazırlanır və təxminən 150 ml-lik stəkanlarda verilir. Ancaq ölkəmizdəki demək olar ki, bütün kofe satış mərkəzləri nisbətləri dəyişdirərək müxtəlif ölçülərdə Flat White təklif edir. Təklif edərdik ki, bir dəfə tam nisbətində hazırlanmasını istəyin, xoşunuza gələcək. 

6-Cortado

Cortado

  • Cortado - Kolumbiyadan olan bir qəhvə növüdür.

Qəhvə dənələri ilə məşhur olan Kolumbiyalı Cortado, Flat White kimi südlü və sıx ətirli qəhvə növlərindən biridir. Adı ispan dilində kəsmək mənasını verən "cortar" felindən gələn bu qəhvədə sərtliyi süd yumşaldır. Latte, Flat White və Cappuccino-dan fərqli olaraq, Cortadoda süd və Espressonun miqdarı bərabərdir. Ümumiyyətlə 1 shot Espresso və 1 shot süd ilə hazırlanan Cortadonun 2 shot Espresso, 1 shot süd köpüyü və 1 shot süd ilə hazırlanmış versiyası da çox populyardır. Həddindən artıq kiçik porsiyalarla hazırlanır və ən bahalı qəhvə növlərindən biridir. Bununla belə, Cortado içməyi sevən qəhvə içənlər onun dəyərini nəzərə almadan qəhvədən həzz almağa diqqət yetirirlər, çünki başqa heç bir qəhvə bu içkidəki balansı tuta bilməz. Nızərə alın ki, dünyadakı bütün qəhvənin 12%-i Kolumbiyada istehsal olunur. 

7-Ristretto

Ristretto

  • Ristretto - İtaliyaya xas olan qəhvə növlərindən biridir.

Əgər sərt kofeləri sevmirsinizsə, sizin üçün deyil, "Espresso məni kəsmir" deyənlərdənsinizsə, elə indi sınamalısınız. Ristretto, Espresso ilə eyni miqdarda qəhvə ilə daha az su ilə hazırlanan qəhvənin adıdır. Daha dəqiq desək, normal şəraitdə 1 atış Espresso 30 ml, 1 atış Ristretto isə 20 ml-dir. Daha az su ilə çəkilir, bu da Ristrettonu daha sərt qəhvə növü edir. Ristrettonun köpüyü də daha qalındır, çünki daha az su udulur. Qəhvə öz adını italyanca sıx və qısa mənasını verən Ristretto sözündən alıb. Daha güclü Cafe Latte içmək istəyirsinizsə, Ristretto ilə hazırlanmış südlü Ristretto Bianco qəhvəsini bir dadın. Bu qəhvənin dadı çox kəskindir, əvvəldən xəbərdarlıq edirik. 

8-Affogato

Affogato

  • Affogato - İtaliyanın qəhvə çeşidlərindən biridir. 

Qəhvəsini bir az daha şəkərlə içməyi sevən insanlar üçün qəhvə çeşidləri axtaranlar üçün Affogato əla seçimdir. Adını italyanca boğulmuş mənasını verən “Affogato” sözündən alan bu qəhvə çeşidinin tərkibində Espresso ilə boğulmuş 1 qaşıq vanilli dondurma var. Espressonun sərt aroması vanil dondurmasının yumşaq dadı ilə birləşdikdə unikal ətirli qəhvə çeşidi yaranır. Bəzi restoran və ya kafelərin desert menyusunda Affogato görsəniz, təəccüblənməyin. Qaşıqla istehlak edilən bir qəhvə növü olduğu üçün Affogato desert kimi də xarakterizə edilə bilər.

9-Caffè Mocha

Caffè Mocha

  • Caffè Mocha - Amerika mənşəli qəhvə olsa da, adı Yəmənin Moça şəhərindən gəlir.

Qəhvə və şokoladın harmoniyasından zövq alanların sevimli kofesi olan Caffè Mocha, südlü və şokolad siroplu qəhvə növüdür. Son dərəcə yumşaq və şirin dadı olan bu qəhvə növü bəzi insanlar tərəfindən desert olaraq qəbul edilir. Fərqli baristalar tərəfindən fərqli şəkildə təqdim edilən Caffè Mocha adətən toz şokolad və ya kakao tozu ilə verilir. Moccacinho, Moccacino və Mocha Latte kimi tanınan Caffè Mocha buxarda isidilmiş süd, espresso və şokolad sousu ilə hazırlanır. Orijinal reseptdə bu ləzzətli içki şüşə fincanda verilir, qəhvə, süd və şokolad sousu müxtəlif təbəqələrdə görünür. Bu içkinin ağ şokoladlı variantı da şirin içkilərdən zövq alanlar arasında çox məşhurdur. Mocha içməyi sevən bəzi insanlar qəhvələrinə müxtəlif ləzzətlərdə şərbət əlavə edərək fərqli ləzzətləri sınayırlar. Məsələn, nanə siropu və ya moruq siropu Mocha ilə yaxşı gedir.

10-Filtre kahve

Filtre kahve

Filtr qəhvə fərqli qəhvə dənələri ilə hazırlanır. Bu kofeni uyğun ölçüdə üyüddüyünüz maşın, fransız press və ya filtr qəhvə dənələri ilə xüsusi qabda hazırlaya bilərsiniz. Filtr qəhvə yerli dənələrlə hazırlanan qəhvə növüdür. Hər dənənin öz dadı var. Ən məşhur regional qəhvələr və onların xüsusiyyətləri aşağıdakılardır:

  • Braziliya qəhvəsi: Aşağı turşuluq və qaymaqlı tərkibə malik olan bu qəhvə çeşidində acı şokolad, südlü şokolad, karamel və qovrulmuş badam ləzzətləri var.
  • Kolumbiya qəhvəsi: Yüksək turşuluq və sərt tərkibə malik Kolumbiya qəhvə dənələri şokolad, karamel və tropik meyvələrlə ətirlənir.
  • Qvatemala qəhvəsi: Yumşaq dadı olan bu qəhvə acı kakao, fındıq və şokolad ətirlidir.
  • Tanzaniya qəhvəsi: limon, şokolad, qara çay və böyürtkən ətirlidir. Bu növ qəhvəni asanlıqla hazırlamaq üçün onu dəmləyəcəyiniz avadanlıqlara uyğun üyütmək və sonra maşında təmiz su ilə dəmləmək kifayətdir.

 

AviaTravel